Dag van de Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

Afgelopen vrijdag 10 november was de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Vele mantelzorgers zijn weer in Nederland in het zonnetje gezet.

Ik hoop altijd dat ook de echt kwetsbare en zwaar belaste mantelzorgers zijn bereikt, de mensen die bijna niet van huis durven omdat ze hun partner niet alleen durven te laten, ook niet met een vrijwilliger. Ik zie vaak bij de Dag van de Mantelzorg de geijkte mantelzorgers, die vaak ook actief vrijwilliger zijn en zo heel makkelijk door welzijnsinstellingen en gemeenten bereikt worden. Maar goed, ook zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Wist je dat de dag erna eigenlijk ook de Dag van de Mantelzorg is?

Dan wordt in een groot deel van Nederland Sint Maarten gevierd. Sint Maarten gaf een arme man die het koud had bij de stadspoort de helft van zijn mantel en wat geld (de andere helft moest Sint Maarten aanhouden omdat hij anders als soldaat de poort niet zou doorkomen). Letterlijk mantelzorg dus, om een kwetsbare te beschermen. Mantelzorg is als een warme mantel om een kwetsbare persoon heen, daar komt dus deze term vandaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.