fysieke toegankelijkheid

Hoe werk je nu echt aan de inclusieve samenleving (deel 1)?

Al jaren praten we over de inclusieve samenleving. In 1987 ben ik afgestudeerd als orthopedagoog. Tijdens mijn studie heb ik veel gesproken met mensen met een beperking, die allen graag op een normale manier wilden meedoen aan “gewone” activiteiten. Ze werden tegengehouden door fysieke belemmeringen, want konden gebouwen met een trap en het openbaar vervoer niet in.

In 1993 heb ik in Zaanstad meegewerkt aan het project ter voorbereiding van de Wet voorzieningen gehandicapten. We hebben toen de fysieke toegankelijkheid in de voorbereiding meegenomen en daarbij mensen met een beperking voortdurend bij de beleidsvorming betrokken. We merkten dat toegankelijkheid een taai en traag proces was.

Langzamerhand werd fysieke toegankelijkheid meegenomen in het Bouwbesluit voor nieuwe gebouwen en kwamen er lage vloerbussen en afritten van trottoirs. In de Scandinavische landen en de Verenigde Staten zijn voorzieningen en aanpassingen al vele malen beter. Van de zomer zag ik in Stockholm echt veel mensen in een rolstoel, die gezellig met vrienden op een terras zaten. In Nederland zie ik dat beeld toch nog steeds veel minder dan daar.

Het VN verdrag inzake de rechten van personen met een handicap is in 2015 eindelijk door Nederland geratificeerd. Dit betekent dat onze regering zich heeft verplicht om alle gebouwen en voorzieningen toegankelijk te maken, evenals onderwijs, werk, cultuur, horeca en veel andere aspecten van het dagelijks leven.

Ik vraag me af hoe dat uitpakt in praktijk. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat echte toegankelijkheid voor mensen met een beperking een heel taai proces is en de collega’s van de openbare ruimte voortdurend mitsen en maren opwerpen, hoewel ze niet tegen het principe zijn. Er is altijd een probleem of een belemmering waarom iets niet kan, het vereist veel overtuigingskracht om te zorgen dat zaken voor elkaar komen. Ik hoop er echt het beste van!

Naast fysieke toegankelijkheid is er nog de sociale toegankelijkheid van werk en vrije tijdsvoorzieningen. Daar is nog een wereld te winnen. Het is een onderwerp waar ik momenteel veel mee bezig ben voor verschillende opdrachtgevers. Daarover meer in mijn volgende nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *