Hoe combineer je werk en mantelzorg?

Goh, de 70ste tip alweer! Vandaag, in deze maand van de mantelzorg, gaat het over werk en mantelzorg. Vorige week was ik op een conferentie van het project Werken Zorgen Samen, dat momenteel plaatsvindt in Zaanstreek Waterland. Met financiering door de provincie Noord-Holland en uitgevoerd door de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam en Landsmeer. De gemeente Landsmeer is daarbij de trekker in samenwerking met de Regionale Stichting WonenPlus. De projectleider is Shannon Leloux, die ook over dit onderwerp gesproken heeft tijdens ons event Sterk in je Werk in het Sociale Domein.

Shannon liet in een presentatie zien wat zij inmiddels gedaan heeft en hoe zij samen met werkgevers aan de slag is om meer bewustwording te creëren over de combinatie werk en mantelzorg. Immers die combinatie kan zwaar zijn, zeker als mantelzorgers te maken hebben met een kind met een beperking of met een dementerende ouder. En dat wordt alleen maar zwaarder, nu gemeenten er in hun beleid sociaal domein vanuit gaan dat er meer eigen verantwoordelijkheid moet liggen bij burgers en er minder een beroep kan worden gedaan op voorzieningen zoals dagbesteding.

Uit onderzoek van MEZZO blijkt dat het nodig is dat werkgevers zich nog meer bewust gaan worden, dat zij mantelzorgers in dienst hebben en dat, om ziekte of burnout te voorkomen, zij hun mantelzorgers moeten informeren over de mogelijkheden van zorgverlofregelingen. Echter, veel werkgevers blijken daar zelf niet goed van op de hoogte te zijn en de mantelzorgers zeker niet. Daarbij willen mantelzorgers zich vaak niet bekend maken omdat zij hun zorgsituatie een privé zaak vinden. Dit terwijl zelfs 90% van de collega’s bereid is om tijdelijk werk over te nemen van een mantelzorger! Er is dus meer openheid en communicatie nodig vanuit zowel werkgevers en mantelzorgers. Beide partijen moeten het onderwerp bespreekbaar maken. Het resultaat: Meer gemotiveerde en daardoor meer productieve werknemers!

Wil jij als Zaanse mantelzorger een gesprekspartner met kennis van zaken zijn, als je met de gemeente te maken hebt? Je kunt de Zaanse cadeaubon verzilveren bij de WWZ Academie met het volgen van de korte cursus Regelgeving Wmo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *