Algemene voorzieningen Wmo

Hoe ga je om met algemene voorzieningen Wmo?

De deelnemers aan de online opleiding “In 4 stappen naar optimale ondersteuning” kunnen al goed omgaan met de nieuwe manier van indicaties stellen in de Wmo: Eerst kijken naar het eigen netwerk, dan naar algemene voorzieningen en pas tot slot naar de duurdere maatwerkvoorzieningen. Hoe kun jij zorgen dat je kennis paraat hebt over algemene voorzieningen die voorliggend kunnen zijn aan maatwerkvoorzieningen?

De sleutel is de sociale kaart van jouw gemeente. Zorg ervoor dat je die heel erg goed kent. Heb je de sociale kaart niet paraat? Begin dan met de gemeentegids. Die is in papieren versie beschikbaar bij de receptie en digitaal via de website van je gemeente. Daarin staan alle voorzieningen die beschikbaar zijn in jouw gemeente. Vraag na bij je collega’s of die nog meer weten, vooral degenen die ook in de gemeente wonen. Bepaal vervolgens heel goed welke van die voorzieningen algemene voorzieningen kunnen zijn als alternatief voor maatwerkvoorzieningen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een welzijnsinstelling al de nodige activiteiten heeft die ook geschikt zijn voor mensen met een beperking. Of er is een zorginstelling die al een uitleen van rolstoelen voor incidenteel gebruik heeft.

Wat handig is, is om voor jezelf een Excel lijst te maken met een kolom met alle maatwerkvoorzieningen die jouw gemeente aanbiedt en daarnaast een kolom met algemene voorzieningen die een mogelijk alternatief kunnen bieden. Wil je hier een voorbeeld van ontvangen? Geef dat dan aan in het reactieveld hieronder

 

2 gedachten over “Hoe ga je om met algemene voorzieningen Wmo?”

 1. Beste Anne Vrieze,

  Laat mij maar eens zo’n Excel voorbeeld met algemene en maatwerkvoorzieningen zien.
  Heb je er al een voor Zaanstad bijvoorbeeld?

  hartelijke groet,
  Edo

  1. Dag Edo, ik wil je gerust het spreadsheet mailen. En nee ik heb er geen voor Zaanstad, wel van andere Zaans-Waterlandse gemeenten.
   Je kunt hem trouwens naar believen invullen en er je eigen sociale kaart van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *