mensen met een beperking

Staan verenigingen open voor mensen met een beperking?

Voor MEE Noordwest-Holland heb ik vorig jaar in de gemeente Castricum een onderzoek gedaan of mensen met een beperking willen deelnemen aan verenigingen, hetzij als vrijwilliger hetzij als lid. Daarna hebben we in een groepsgesprek aan de verenigingen gevraagd of zij open staan voor mensen met een beperking en wat zij daarvoor nodig hebben. Er waren twee opvallende conclusies:

  1. Mensen met een beperking denken dat verenigingen onvoldoende voor hen open staan. Verenigingen zijn juist heel erg bereid om iets voor hen te betekenen!
  2. Als belemmering voor deelname zien mensen met een beperking veelal vervoer en financiële middelen. Verenigingen geven juist aan dat zij bereid zijn om mensen van huis op te halen. Wat de financiële belemmeringen betreft blijkt dat zowel de verenigingen als mensen met een beperking niet op de hoogte zijn van het gemeentelijk minimabeleid, noch van organisaties als het Jeugdsportfonds en het Jeugd Cultuurfonds.

De eindconclusie was dan ook dat het voor de gemeente, MEE en verenigingen hard nodig is dat zij hun aanbod voor mensen met een beperking veel en vaak communiceren.

Lees hier het onderzoeksrapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.