Gemeenten voeren samen met zorgleveranciers veel gesprekken over de transformatie van het sociaal domein. Men is het erover eens dat er veel meer welzijn moet worden geboden in plaats van of aanvullend op zorg. De gesprekken spitsen zich toe op de inkoop en de transformatie in de inkoop. Een aantal zorgleveranciers heeft de neiging om hun eigen aanbod te gaan transformeren en daar zelf de eigenaar van te blijven in plaats van samen te gaan werken met welzijnsinstellingen. Anderen kijken gelukkig wel over hun grenzen en gaan wel samenwerken. In mijn visie ligt de sleutel enerzijds bij het versterken van welzijnsinstellingen in plaats van (ook) daarop te bezuinigen.
Anderzijds ligt de sleutel bij de Wmo- en jeugdconsulenten, aangezien zij degenen zijn die na de keukentafelgesprekken bepalen wie welke voorzieningen krijgt. Ik ben dan ook verbaasd dat zowel gemeenten als bureaus die consulenten detacheren vragen om personeel met een paramedische of jeugdzorg achtergrond en dan liefst nog met gemeentelijke ervaring. Jammer is dat die momenteel “op” zijn, terwijl er andere mensen vanuit het sociaal werk en de zorg staan te springen om als Wmo- of jeugdconsulent aan het werk te gaan!
Als gemeenten de transformatie echt willen bereiken, dan hebben zij consulenten nodig die in staat zijn om breed en creatief te kijken naar oplossingen voor het welbevinden van hun klanten. Mijns inziens zijn dat niet de paramedici die vaak geschoold zijn om naar oplossingen te zoeken in de richting van hulpmiddelen en woningaanpassingen en minder in de richting van welzijn.
Degenen die dat wel kunnen zijn de MEE consulenten, de maatschappelijk werkers, de welzijnswerkers en verpleegkundigen. Juist zij zijn de consulenten van de toekomst met wie de gemeenten de zo gewenste transformatie op de juiste manier kunnen bereiken!
Met belangstelling de column gelezen. Mogelijk zijn mijn ervaring beperkt en gekleurd maar juist medewerkers van MEE zijn dermate “zorgend” dat zij naar mijn mening al snel en veel te ruim beschikken. En daarnaast soms weinig intrinsiek gemotiveerd voor het “gedwongen” werken in de wijkteams.
Beste Tim,
Het hangt er kennelijk vanaf met welke MEE je te maken hebt. Ik heb de ervaring met de consulenten van MEE Noordwest-Holland dat zij juist heel erg uitgaan van zelfredzaamheid en eigen netwerk en echt naast de client gaan staan om samen met hem of haar te zoeken naar de juiste en meest passende oplossing. In de sociale teams in Kennemerland zijn zij meestal gekozen als coördinatoren omdat ze daar zo goed mee omgaan.
Beste Irene,
Ik ben het heemaal met jouw eens en deel jouw visie op de transformatie in het sociaal domein. Ik heb 18 jaar ervaring in het werken binnen het sociaal maatschappelijk domein. Drie jaar geleden werd mijn baan weg bezuinigd nadat ik als laatste binnen kwam bij een nieuwe werkkring. Ik heb op tientallen vacaturen gereageerd als het gaat om Jeugdzorg, Reclassering en maatschappelijk werk etc. Ik ben ervan overtuigd dat A. mijn leeftijd 56 jaar voor werkgevers een doorn in het oog is en B het feit dat ik geen gemeentelijke Ambtenaar ben (geweest) grijp ik steeds mis. Ik heb als een boer vroeg op het land in de klei en aarde gestaan in het werk maar ervaring weegt waarschijnlijk niet op tegen de kostprijs.
Dank je wel Wilgo. Ja wij zien dat ook en bepleiten daarom bij bureaus en gemeenten dat ook zij op een andere manier moeten gaan denken en doen. Anders wordt de transformatie in het sociaal domein nooit bereikt!