volg je passie

Volg je passie!

Vanmorgen had ik een inspirerend gesprek over dat het zo belangrijk is om je passie te volgen. Om echt te doen wat je leuk vindt, dat is over het algemeen ook dat waar je goed in bent. Doe je iets met passie, dan word je daar succesvol in.

Na het VWO heb ik orthopedagogiek gestudeerd in Amsterdam. Waarom? Omdat ik leidster was van een scouting groep voor kinderen met een beperking. Vond ik fantastisch om te doen, vooral de creatieve uitdaging die nodig was om het scouting programma zo aan te passen dat het geschikt was voor mijn groep. De kinderen vonden het geweldig! Ook de zomerkampen waren inspirerend, ook voor de ouders. Zij zagen, omdat wij het deden, dat het mogelijk was om met hun kind in een rolstoel te gaan kamperen. Wat een leuke tijd was dat!

Ik heb toen ook geleerd dat een inclusieve samenleving zo hard nodig is. Wat zijn we er toen vaak tegenaan gelopen dat bijvoorbeeld de liften in de metro het niet deden. Dan hadden we gelukkig sterke jongens bij ons als begeleider die zelfs elektrische rolstoelen naar boven tilden, zodat we toch naar Artis konden!

Ook blijft sociale inclusie belangrijk. Gelukkig zijn er nu steeds meer verenigingen die zich openstellen voor leden met een beperking en niet alleen een G-team oprichten, maar ook mensen met een beperking aannemen als vrijwilliger.

De Wmo 2015 vraagt van ons hetzelfde als wat wij deden in de scouting groep: Kijk op een creatieve manier naar wat mensen met een beperking nog wel kunnen en wat zij echt willen. Pas daarop je programma aan. Als je je denken en doen aanpast zijn activiteiten ook heel geschikt voor mensen zonder beperking, meer zelfs: Voor hen nog beter begrijpelijk. Als je bijvoorbeeld bezig bent met het invullen van een sociogram, gebruik dan pictogrammen. Voor beelddenkers zonder beperkingen ook duidelijker dan alleen woorden. En ga zo maar door.

Heb jij ook mooie voorbeelden van hoe jij anders denkt en doet in je werk?

Een uniek event met praktische tools waar je morgen mee aan de slag kan!

Op donderdag 6 oktober a.s. vindt er een uniek event plaats in Nieuwegein. Ik ontdekte dat er ontzettend veel symposia en congressen worden georganiseerd voor beleidsmakers en politici, maar dat er weinig praktische en leuke bijeenkomsten zijn voor Wmo consulenten, jeugdconsulenten, sociale teams, wijkverpleegkundigen en andere medewerkers in zorg en welzijn.

De WWZ Academie wil daar verandering in brengen. We hebben daarom een heel erg praktijkgericht event georganiseerd met goede sprekers en workshopleiders vanuit de praktijk van zorg en welzijn.

Jeannette Rijks, bekend van het televisieprogramma Nooit meer Alleen, zal komen vertellen over hoe je op een goede manier omgaat met eenzaamheid. Yvonne Groen, afdelingshoofd van de gemeente Heiloo, leert je hoe je haar gemeente de indicatiestelling voor begeleiding aanpakt. En zo hebben we nog vijf inspirerende workshops. Meer weten? Zie de pagina  Zie de pagina Sterk in je werk in het sociaal domein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *