Per 1 januari 2015 is de wijze van uitbetaling van het persoonsgebonden budget veranderd. Niet de pgb-houder, maar de Sociale Verzekeringsbank, ging de zorgverleners betalen. We hebben gemerkt dat dit zeker niet zonder slag of stoot ging. Papieren raakten kwijt, zorgverleners werden maandenlang niet betaald en er ging van alles mis in de registratie. Veel pgb houders en zorgverleners hebben hierdoor behoorlijk wat extra kosten moeten maken.
Lees verder Heb jij extra kosten gemaakt als gevolg van de pgb-perikelen in 2015? →
Er zijn inmiddels een aantal varianten op de Zelfredzaamheidmatrix, die ontwikkeld is door de GGD’s Amsterdam en Rotterdam. In de nieuwsbrief van Vilans kwam ik de Zelfredzaamheidsmeter tegen, weer een nieuwe variant. Het mooie hieraan vind ik dat er gewerkt wordt met 4 categorieën in plaats van 5 en dat je ook tussenvormen kunt scoren.
Lees verder De Zelfredzaamheidsmeter, een variant op de Zelfredzaamheidmatrix →
Als je als jeugdconsulent te maken hebt met complexe casussen in de jeugdhulp, dan gaat het vaak om multiproblematiek. Je kan dan bijvoorbeeld te maken krijgen met zowel verwaarlozing als schulden en huisvestingsproblemen. De ouders willen vaak echt wel het beste voor hun kinderen, maar verdrinken in hun problemen en weten niet meer hoe ze eruit moeten komen. Alle gezinsleden zijn daarvan de dupe. Het zijn vaak moeilijke processen, waarin het wachten op oplossingen juist niet te lang moet duren.
Lees verder Eén aanspreekpunt bij complexe casussen Jeugdhulp →
Afgelopen week vroeg een cursiste mij om uitleg over het begrip voorzienbaarheid in de Wmo. Gemeenten waren al voor 2015 aan het nadenken over hoe ze dat zouden kunnen invullen, een wettelijk kader werd uiteindelijk gegeven met de Wmo 2015, maar dat is nog niet zo eenvoudig uitvoerbaar.
Lees verder Hoe zit het met voorzienbaarheid in de Wmo? →
Laat vele ideeen bloeien!