scootmobielpool

Hoe zorg je dat een scootmobielpool een succes wordt?

LET OP: Deze pagina is niet meer actueel. De scootmobielpools zijn opgezet in 2014. Inmiddels zijn we 9 jaar verder en ik doe niets met de uitvoering hiervan. Ik heb dus geen idee hoe het er nu mee staat. Voor informatie kun je contact opnemen met de gemeente Purmerend.

Wil je opleidingen volgen over het sociaal domein? Kijk dan op de website van de WWZ Academie: www.wmotraining.nl.

In de regio Zaanstreek Waterland heb ik in 2014 15 scootmobiel- en rolstoelpools opgezet in 8 gemeenten. Per kleine gemeente 1 en in Purmerend de rest. De uitleenpunten bevinden zich voor het grootste deel in verzorgingshuizen, één in het gemeentehuis en één in een fietsenstalling van de sociale werkvoorziening. Maar hoe zorg je nu dat ze ook worden gebruikt?

 1. Twee zaken zijn daarvoor essentieel: Zorg dat de pools ook echt worden gebruikt als algemene voorziening. Als iemand een scootmobiel aanvraagt of een rolstoel voor incidenteel gebruik, wijs dan niet meteen een maatwerkvoorziening toe. Laat iemand eerst, in het geval van een scootmobiel, kijken of hij erop kan rijden en hoe vaak diegene de scootmobiel ook daadwerkelijk gebruikt. Hetzelfde geldt voor een rolstoel: Laat iemand eerst bekijken hoe vaak die echt wordt geleend. Blijkt dan dat de voorziening heel vaak wordt gebruikt, dan kan een maatwerkvoorziening worden verstrekt. Is dat niet zo, dan kan de cliënt de scootmobielpool en rolstoelpool blijven gebruiken.
 2. Communiceer heel erg regelmatig over de aanwezigheid van de scootmobielpool en rolstoelpool. Vooral dat mensen daar zonder indicatie een voorziening kunnen lenen. Immers onbekend maakt onbemind.

N.B. Dit was destijds een project van de Zaans-Waterlandse  gemeenten dat Anne Vrieze als extern projectleider deed.

39 gedachten over “Hoe zorg je dat een scootmobielpool een succes wordt?”

 1. Wij denken dat het geen groot succes gaar worden aangezien de mensen dagen van te voren de scootmobiel moet serveren en zo eigenlijk nog geen vrijheid hebben. Ze kunnen er nog niet spontaan op uit.

  1. Hartelijk dank voor je reactie. In de regio Zaanstreek Waterland, waar ik 15 pools heb geïmplementeerd, hoeven mensen geen dagen tevoren te reserveren. Het is wel fijn als ze een dag tevoren bellen, zodat ze zeker weten dat er een scootmobiel beschikbaar is.
   Bovendien zijn er in de grotere gemeenten meerdere uitleenpunten, zodat als bij de ene alles opeis, men ook nog een andere kan bellen.

  2. Nee, dat is absoluut niet zo. Ik heb ervaring dat er gebeld wordt en dat hij meteen geleend kan worden in Zaanstad. Het is een heel handig en bruikbaar voorziening.

  1. Hartelijk dank voor je leuke reactie David.
   Goed te lezen dat je in eerste instantie zelf actie hebt ondernomen!

   1. Hoi Anne,

    Hoe komen mensen, die een scootmobiel of een rolstoel nodig hebben op de plek waar ze er een op kunnen halen? Dat is toch veel te ingewikkeld?

    1. Hoi Ina, bedankt voor je reactie. In het project heeft een aantal gemeenten een haal- en brengservice gestart met vrijwilligers. Ook gaan mensen wel naar de pool met het collectief Wmo vervoer.

  1. Sorry ik zie dit nu pas. Ja de verzekering van de gemeente voor de scootmobiels geldt hier gewoon voor.

 2. Ik wil kijken of ik in Leerdam een scootmobielpool kan opzetten. Heb jij informatie hoe dat in zijn werk gaat?

  1. Ja hoor Gea dat kan prima. We hebben deze pool uitgezet in heel Zaanstreek Waterland in zowel grote gemeenten met meerdere kernen als in kleine met veel kernen. Zoek in beginsel naar verzorgingshuizen in de grote kernen, daar kun je ze makkelijk huisvesten en er is een mogelijkheid tot onderhoud.

 3. In onze gemeente willen we ook bekijken of het opzetten van een scootmobiel een oplossing kan zijn voor de toenemende vraag naar scootmobielen.

  Graag ontvang ik daarom informatie over het opzetten van een scootmobielpool.

   1. Hoi Anne,

    ik wil graag kijken of ik voor onze gemeente ook een scootmobielpool kan opzetten. Zou je de informatie die je hierover hebt zoals een plan o.i.d. met me kunnen delen?

 4. Beste Anne,

  Ik wil graag, als uitgangspunt van een stage opdracht, de mogelijkheden bekijken om een scootmobielpool op te zetten in onze gemeente. Zou je de informatie die je hebt over een scootmobielpool opzetten met me kunnen delen?

  Alvast bedankt!

 5. Hallo Anne,

  Indien mogelijk, zou ik ook graag informatie ontvangen over de scootmobielpoule.

  Alvast bedankt!

 6. Hallo Anne,
  Ook ik zou graag wat informatie ontvangen voor het opzetten van een scootmobielpool.
  Hoe kan ik hierover met je in contact komen?
  Groet Alice

 7. Hoi Anne,

  Ik ben bezig met het afronden van een HBO opleiding en moet een beleidsstuk (her) schrijven. Ik wil dit graag over de scootmobielpool gaan houden. En tevens daarmee onderzoeken of het ook iets voor onze gemeente kan zijn?
  Zou ik ook jouw informatie mogen ontvangen?

 8. Beste Anne,

  Voor mijn opleiding ben ik bezig om verbetervoorstellen uit te werken voor de gemeente waar ik werkervaring opdoe. Zou je de informatie m.b.t. het opzetten van een scootmobiel-pool met me willen delen?

  Groetjes, Moniek

  1. Ik doe hier niets meer mee, voor informatie kun je je wenden tot de gemeente Purmerend of de gemeente Gouda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *