scootmobielpool

Hoe zorg je dat een scootmobielpool een succes wordt?

In de regio Zaanstreek Waterland heb ik 15 scootmobiel- en rolstoelpools opgezet in 8 gemeenten. Per kleine gemeente 1 en in Purmerend de rest. De uitleenpunten bevinden zich voor het grootste deel in verzorgingshuizen, één in het gemeentehuis en één in een fietsenstalling van de sociale werkvoorziening. Maar hoe zorg je nu dat ze ook worden gebruikt?

 1. Twee zaken zijn daarvoor essentieel: Zorg dat de pools ook echt worden gebruikt als algemene voorziening. Als iemand een scootmobiel aanvraagt of een rolstoel voor incidenteel gebruik, wijs dan niet meteen een maatwerkvoorziening toe. Laat iemand eerst, in het geval van een scootmobiel, kijken of hij erop kan rijden en hoe vaak diegene de scootmobiel ook daadwerkelijk gebruikt. Hetzelfde geldt voor een rolstoel: Laat iemand eerst bekijken hoe vaak die echt wordt geleend. Blijkt dan dat de voorziening heel vaak wordt gebruikt, dan kan een maatwerkvoorziening worden verstrekt. Is dat niet zo, dan kan de cliënt de scootmobielpool en rolstoelpool blijven gebruiken.
 2. Communiceer heel erg regelmatig over de aanwezigheid van de scootmobielpool en rolstoelpool. Vooral dat mensen daar zonder indicatie een voorziening kunnen lenen. Immers onbekend maakt onbemind.

De publieksinformatie over de scootmobielpool en rolstoelpool Zaanstreek Waterland kun je vinden via de link: http://mijnzorgineigenhand.nu/scootmobiel
Als je nadere informatie wilt, bijvoorbeeld over hoe je een pool kunt opzetten, dan kan dat door een reactie te plaatsen onder deze blogpost.

13 gedachten over “Hoe zorg je dat een scootmobielpool een succes wordt?”

 1. Wij denken dat het geen groot succes gaar worden aangezien de mensen dagen van te voren de scootmobiel moet serveren en zo eigenlijk nog geen vrijheid hebben. Ze kunnen er nog niet spontaan op uit.

  1. Hartelijk dank voor je reactie. In de regio Zaanstreek Waterland, waar ik 15 pools heb geïmplementeerd, hoeven mensen geen dagen tevoren te reserveren. Het is wel fijn als ze een dag tevoren bellen, zodat ze zeker weten dat er een scootmobiel beschikbaar is.
   Bovendien zijn er in de grotere gemeenten meerdere uitleenpunten, zodat als bij de ene alles opeis, men ook nog een andere kan bellen.

  1. Hartelijk dank voor je leuke reactie David.
   Goed te lezen dat je in eerste instantie zelf actie hebt ondernomen!

 2. Ik wil kijken of ik in Leerdam een scootmobielpool kan opzetten. Heb jij informatie hoe dat in zijn werk gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *