Georganiseerde burenhulp is mogelijk!

Georganiseerde burenhulp is mogelijk!
Omdat we als burgers meer voor elkaar moeten gaan doen, worden er allerlei oplossingen bedacht om dat te realiseren. Verschillende websites en diensten worden ontwikkeld, zoals Zorgvoorelkaar.com, Croqqer, Wehelpen.nl en BUUV.nu. De een is meer gericht op zorg, de andere meer op welzijn. Hoewel er in Nederland wordt geroepen dat er al zoveel vrijwilligerswerk gedaan wordt (dat is waar) en dat er toch echt niet meer vrijwilligerswerk van mensen kan worden verwacht, blijkt dat er door dit soort activiteiten steeds weer nieuwe vrijwilligersgroepen worden aangeboord. De vrijwilligersmarktplaatsen spreken voornamelijk aan omdat er geen structurele inzet van mensen wordt verwacht, maar er per klus kan worden gereageerd. Mensen hebben wel een druk leven, maar zijn best bereid nog af en toe wat voor elkaar te doen.

Vanmiddag was ik bij een bijeenkomst van BUUV IJmond (http://ijmond.buuv.nu/), waar de vrijwilligers van BUUV met een high tea en attenties werden bedankt voor hun inzet van het afgelopen jaar. BUUV IJmond bestaat nog maar een jaar, maar er zijn al veel matches ontstaan met enthousiaste vrijwilligers en klanten. Natuurlijk zijn er nog wat aandachtspunten. Zo zijn er toch mensen die commercieel proberen contacten te leggen. Doordat de site continu wordt gemonitord, worden die snel geweerd. Er is extra aandacht voor de bescherming van kwetsbare mensen. Het is niet alleen een elektronisch gebeuren, want er zitten wel degelijk mensen die bemiddelen, vragen kunnen beantwoorden en fysieke prikborden beheren. Kortom, nieuwe mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, waar zowel de klanten als de vrijwilligers in sociale zin beter van worden!

4 gedachten over “Georganiseerde burenhulp is mogelijk!”

 1. Hoi Anne,
  Je verhaal over de georganiseerde burenhulp is niet volledig. Juist WonenPlus is hét voorbeeld van georganiseerde burenhulp en dat ontbreekt! Wellicht een aanvulling…

  1. Hoi Andrea, je hebt gelijk. WonenPlus is een bijzonder goed voorbeeld van georganiseerde burenhulp. Daarom gaan jullie volgens mij ook BUUV organiseren toch?
   Ik zal echt nog een keer aandacht besteden aan WonenPlus, waar ik natuurlijk zelf ook goede ervaringen mee heb. Maar je mag ook een gastblog schrijven hoor!

  1. Ja zeker! De online opleiding is ook bestemd voor leden van de sociale teams. Daar kunnen ook medewerkers van zorgaanbieders tussen zitten.
   Afgezien daarvan is het voor medewerkers van zorgaanbieders goed om kennis te nemen van de nieuwe Wmo en het creatief en breed denken dat nu in het hele sociale domein nodig is om clienten van de juiste en passende voorzieningen te kunnen voorzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.