Afgelopen week vroeg een cursiste mij om uitleg over het begrip voorzienbaarheid in de Wmo. Gemeenten waren al voor 2015 aan het nadenken over hoe ze dat zouden kunnen invullen, een wettelijk kader werd uiteindelijk gegeven met de Wmo 2015, maar dat is nog niet zo eenvoudig uitvoerbaar.
Er wordt in de wet gesteld, dat als een beperking voorzienbaar is en de aanvrager tijdig maatregelen had kunnen treffen, de gemeente geen voorziening hoeft te verstrekken. Er wordt uitgegaan van een levensloop benadering: Als je een baby krijgt dan betaal je zelf de kinderkamer, de wieg en de kinderwagen. Wordt het kind ouder, dan wordt de babykamer omgevormd tot een peuterkamer en komt er een ander bed in. Wordt het kind nog ouder, dan komt er een normaal bed, wordt de kamer geschilderd etc. Gaat het kind het huis uit, dan wordt de kamer mogelijk gebruikt voor andere doeleinden en weer verbouwd. Echter als mensen ouder worden, dan is niet iedereen zich bewust van de noodzaak om het huis daaraan aan te passen of te verhuizen. Vaak wacht men tot het te laat is en worden er aanpassingen aangevraagd bij de gemeente. Of nog erger, wat ik zelf heb meegemaakt, mijn schoonmoeder wachtte net zo lang tot ze vanwege haar gezondheid niets meer kon en verhuisde naar een verpleeghuis waar ze zes weken later overleed.
Ik zie dat gemeenten het vaak moeilijk vinden om een voorziening te weigeren als iemand vanwege ouderdomsproblemen aanpassingen nodig heeft. Dan vindt er uiteindelijk vaak toch een kleine of grote aanpassing plaats. Het is ook moeilijk om mensen te verplichten te gaan verhuizen uit hun huur- of koophuis, uit de buurt waar ze al zo lang gewend zijn om te wonen en vaak hun sociale netwerk om zich heen hebben, zeker in oudere buurten. Wat mensen wel zelf tijdig kunnen doen, is al kleine aanpassingen in hun woning aanbrengen uit preventieve overwegingen als ze ouder worden. Een aantal gemeenten doet al aan communicatie en bewustwording via het project Opplussen Eigen Woningbezit. Zelf heb ik in ieder geval besloten om op tijd gelijkvloers te gaan wonen in een leuk appartement!