vraag en aanbod

Hoe dichten we de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt?

De economie trekt aan en dat is te merken. Eerst steeg het aantal werkzoekenden, nu stijgt het aantal vacatures. Een groot probleem is nu echter de match tussen vraag en aanbod, ik hoor het in alle sectoren. Voor het sociale domein geldt dat voor de zorg en ook voor de sociale wijkteams. In de sociale teams zijn de mensen overbelast. Ik hoor echt hele hoge ziektepercentages om me heen. Gemeenten vinden het moeilijk om aan Wmo- en jeugdconsulenten te komen. Het UWV concludeert na onderzoek dat er een enorm tekort is aan medewerkers voor sociale wijkteams. Aan de andere kant staan mensen, vooral vrouwen tussen 40 en 60 jaar, met een bak aan werk- en levenservaring in zorg en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan maatschappelijk werkers, wijkverpleegkundigen en budgetcoaches. Toch komen zij niet aan de slag als consulent, ook niet in sociale wijkteams. Veel gemeenten blijven volharden in de eis dat zij gemeentelijke werkervaring moeten hebben. Zo wordt de kloof tussen vraag en aanbod dus nooit gedicht. Creatieve oplossingen zijn noodzakelijk.

Als gemeenten, sociale wijkteams en jeugdteams al dan niet tijdelijk medewerkers nodig hebben en het lukt niet via de gewone sollicitatieprocedure, dan richten zij zich tot de detacheringsbureaus. Gemeentelijke werkervaring en soms ook paramedische ervaring kunnen daarbij harde eisen zijn, vooral als het gaat om een ad hoc opdracht waarbij iemand direct inzetbaar moet zijn. De ervaren consulenten zijn echter met een lampje te vinden, want die zijn gewoon aan het werk!

Ik ben nu samen met verschillende detacheringsbureaus aan het kijken hoe we werkervaringsplaatsen kunnen creëren voor onze afgestudeerden. De bureaus zijn welwillend, maar willen uiteraard ook voldoen aan de wensen van hun opdrachtgevers. Dat is logisch. Ik geef daarbij creatieve oplossingen aan, die enig omdenken vergen:

Laat bij een ad hoc opdracht iemand voor de werkervaring meelopen met een ervaren consulent. Op een afdeling uitvoering sociaal domein is het altijd erg druk. Er zijn vast wel klussen voor starters bij om erin te komen. Je kunt een dergelijk koppel voor de eerste twee maanden aanbieden voor “twee voor de prijs van een”. Zeker als de tweede iemand is met een uitkering van het UWV, dan is een proefplaatsing met behoud van uitkering mogelijk.

Banken zijn stevig aan het reorganiseren. Wij hebben ook cursisten met een bank achtergrond. Zij hebben gekozen voor de opleiding Wmo consulent om meer zingeving te kunnen geven aan werk en leven. Inderdaad, ze hebben niet het juiste profiel. Maar ze hebben vaak flink wat ervaring in de front office en met hun opleiding van de WWZ Academie zijn ze goed inzetbaar bij het KCC van gemeenten. Mensen met financiële kennis zijn goed inzetbaar bij de uitkeringenadministratie.

5 gedachten over “Hoe dichten we de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt?”

  1. Dit lijkt wel over mijn verhaal en ervaringen te gaan. Ik zoek meer werkervaring binnen de wijkteams en of de gemeente voor een plek binnen de WMO. Ik wil zo graag en ik weet zeker dat ik een dijk van een collega zal zíjn.

    1. Ja ik weet zeker dat jij dat heel goed kan Jacqueline. Ik hoop zo dat je een leuke baan vindt. Wij zoeken ook voor je!

    2. Absoluut. Met jouw jarenlange ervaring met omgaan met en coachen van allerlei soorten mensen, je uitstekende conmunicatiece vaardigheden, je watme persoonlijkheid, je kennis van financiele zaken, gecombineerd met je WMO consultant opleiding en je werkervaring het afgelopen jaar op dat terrein, ben je zeker een zeer waardevolle aanvullling voor iedere gemeente.

  2. leuk Jacq !! lijkt mij ook geweldig. Ik orienteer mij nu via werken.nl. Ik heb ontslag genomen bij de Bank per 1 juli a.s. Zin in een nieuwe uitdaging. Wel gek na bijna 28 jaar bankwezen. Jouw verhaal is de mijne ook hahaha. succes Jacq !!

  3. Zo herkenbaar. Maar ben een jaar geleden binnengekomen bij een detacheringsbedrijf. En nu ik gemeentelijle ervaring heb ( wat dat ook moge zijn) krijg ik steeds nieuwe aanbiedingen. Te gek voor worden dat er doir gebrek aan gemeentelijke ervaring goede mensen aan de kant blijven staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *