Het aantal valongevallen bij ouderen kan worden verminderd door samenwerking

Het aantal valongevallen bij ouderen kan worden verminderd door samenwerking

Vaak in het nieuws: Valongevallen bij ouderen. De keerzijde van het langer zelfstandig thuis wonen. Ik heb het in mijn familie ook meegemaakt. Grootouders die de stap van zelfstandig thuis wonen naar een seniorenwoning oversloegen en direct in het verpleeghuis terecht kwamen omdat ze niet wilden verhuizen en steeds vaker uitgleden over de los liggende kleedjes op de vloer.

Als je ouder wordt, worden je balans en je zicht steeds slechter. Er zijn bewezen interventies, zoals de cursus In Balans, om het evenwicht bij ouderen te verbeteren en zo de kans op vallen te verminderen. Die worden echter te weinig toegepast omdat verzekeraars en gemeenten hier onvoldoende in investeren. Het gevolg is echter veel hogere zorgkosten dan nodig zou zijn als er meer aan preventie zou worden gedaan. Vilans en VeiligheidNL onderzoeken nu de mogelijkheid van een Health Impact Bond, waarbij alle partijen, ook financieel, profiteren van activiteiten ter preventie van valongevallen. Een uitstekend initiatief!

Een gedachte over “Het aantal valongevallen bij ouderen kan worden verminderd door samenwerking”

  1. Er moet ook kritisch gekeken worden naar de medicatie die ouderen allemaal krijgen. De bijwerkingen liegen er niet om: spier-en gewrichtsklachten, wazig zien, duizeligheid enz. Allemaal risico’s op vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.