Wanneer voel je je een mantelzorger?

Ik ben nu voor Tandem, de mantelzorg ondersteunende organisatie in Haarlem, bezig met het ontwikkelen van kaarten voor het signaleren van de belasting van mantelzorgers door professionals en een netwerkscan voor mantelzorgers. Het zette mij aan het denken over wanneer je je nu een mantelzorger voelt. Immers veel mantelzorgers vinden het heel gewoon dat zij voor een partner of ouder zorgen en weten niet dat dat mantelzorg heet, “dat doe je toch gewoon”.

In het verleden heb ik zelf ook mantelzorg verleend. Onder andere aan mijn schoonmoeder die steeds zieker werd. Ik deed vooral de regeltaken met instanties omdat ik verstand heb van regelgeving, mijn man deed de persoonlijke verzorging en de boodschappen en mijn schoonzus regelde alles met het ziekenhuis omdat zij daar vooral verstand van heeft. Voor mijn oom met een verstandelijke beperking en autisme regelde ik van alles en ik bezocht hem omdat mijn vader en andere oom dat niet meer konden. Natuurlijk, dat was mantelzorg, maar ik had daarvoor geen behoefte aan ondersteuning omdat ik nu eenmaal zelf in die branche werk en daarin goed de weg kan vinden. Zwaar belast voelde ik me niet.

Ben ik mantelzorger van mijn kinderen geweest? Mijn ene kind heeft ADHD en de andere ADD. We hebben met hen, vooral in de puberleeftijd, heel wat te stellen gehad. En niet alleen met hen, maar ook met de scholen waar ze op zaten. Gelukkig gaat het nu met allebei heel goed trouwens.

In die moeilijke tijd zei iemand eens tegen mij dat ik ook voor mijn kinderen mantelzorger was. Maar dat voelde ik dus echt niet zo. Immers iedere ouder moet toch die puberteit door? En de ene heeft het dan wat moeilijker of makkelijker dan de andere.

Als je het moeilijk hebt dan zoek je de juiste ondersteuning. Die zochten wij in de vorm van opvoedondersteuning, via het internet en bij het gevecht met de school. Ik hoop dat iedereen dat doet op het juiste moment en niet op het moment dat je al over je grenzen gaat.

Wanneer voel je je mantelzorger en wanneer niet? Laat je reactie hieronder achter, ik ben benieuwd wat jij vindt!

2 gedachten over “Wanneer voel je je een mantelzorger?”

  1. Mantelzorger voel ik mij wanneer het zonder mijn hulp niet meer of goed gaat of komt, wanneer mijn hulp dus moet en niet meer mag. Wanneer anderen, met name ook professionals vertellen waar zij niet van zijn en afwachten. Wanneer je weer moet uitvinden bij starre instanties hoe dan wel. Dan wordt t ook zwaar.

    1. Dank je wel voor je bijdrage!
      Een tip voor jou: Schakel een mantelzorgmakelaar in, die kan de regeltaken van je overnemen. Veelal worden de kosten daarvan vergoed door de zorgverzekeraar en anders de gemeente.
      Veel sterkte gewenst met het mantelzorgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *